Kur keliauti geriau: Korsika ar Sardinija

Sumažinti Padidinti Teksto dydis Spausdinti puslapį
Kur keliauti geriau: Korsika ir Sardinija

Korsika © fotolia.com

Vienuolika kilometrų. Toks atstumas skiria dvi salas: Sardiniją ir Korsiką. Abi jos sulaukia gausaus turistų dėmesio. Tačiau kelionės tikslas gali būti tik vienas. Todėl tenka rinktis tarp šių dviejų ir panašių, ir skirtingų salų. Svarstant kur vykti svarbu atsižvelgti į savo pomėgius, lūkesčius ir kelionės tikslą. Visgi dažniau keliones į Sardiniją pasirenka tie, kurie vertina patogumą ir prabangą, o Korsiką – norintieji pasigrožėti laukiniu gamtos grožiu.

Tarp komforto ir grožio

Sardinija yra gerokai modernesnė ir labiau pritaikyta turistų srautams, nei Korsika. Tačiau būtent pastarojoje saloje galite aplankyti daugiau natūralių, žmogaus rankomis neformuotų paplūdimių. Pakrantėse neišvysite daugybės vienas prie kito tarsi prilipusių namelių. Šiame autonomiškame Prancūzijos regione apskritai mažai gyventojų, todėl tai ideali vieta norintiems neblaškomo poilsio.

Korsika tikrai maloniai nustebins tuos, kurie domisi gamtos grožiu. Visoje saloje gausu kalnų, slėnių, kanjonų ir įlankų, apsuptų tankių miškų. Šie gamtos elementai formuoja tiesiog pribloškiančio grožio Korsikos panoramą. Kraštovaizdį nepaprastu taip pat verčia žymi Agriatės dykuma. Tai – didžiulė dykra, kurioje stūkso daugybė uolų. Uolos Korsikoje yra išties svarbios. Vulkaninė salos kilmė stebėtojams dovanoja tikrą vaizduotės mankštą. Į UNESCO sąrašą įtrauktas Skandolos rezervatas, kuriame erozija suformavo unikalų skulptūrų parką. Jame žiūrovai išvysta net žmonių siluetų.

Korsikos „konkurentė“ Sardinija taip pat gali pasigirti laiko nenaikinamu grožiu. Tačiau ši sala priimti turistus yra pasirengusi gerokai labiau. Kol Korsikos lankytojai žavisi žmogaus rankų nepaliesta gamta, sardų svečiai mėgaujasi viešbučių ir kelių komfortu. Sardinija taip pat puikiai žinoma dėl nepaprasto grožio pakrančių. Salą itin pamėgo tarpekliais ir kriokliais besidomintys turistai.

Tačiau Sardinija nėra tokia uolinga kaip Korsika. Todėl ji žymiai tinkamesnė šeimos atostogoms. Korsika neretai gąsdina keliautojus dėl savo praeities, kai saloje slapstėsi įvairiausi nusikaltėliai. Žinoma, laikai pasikeitė. Tačiau ir dabar sutariama, jog Sardinija yra viena saugesnių Viduržemio jūros salų. Nors sardai tiesia vingiuotus kelius, dėl kurių planuojamą kelionės laiką tenka padvigubinti, jų kokybė vertinama neblogai. Paprastai viešbučiai stovi tiesiog pakrantėje, tad tai puikus pasirinkimas mėgstantiems kone ranka pasiekiamus patogumus.

Kultūros entuziastų pasirinkimai

Ekstremalių pojūčių ir aktyvaus laisvalaikio mėgėjai turėtų ką veikti abiejose salose. Vis dėlto dažniau jie renkasi Korsiką. Civilizacijos nepaveikti miškai slepia daugybę fizinių išbandymų. Sardinijos svečiai dažniau laiką leidžia plaukiodami bandglentėmis, valtimis, kanojomis. Taip pat jie mieliau tiesiog laipioja tam pritaikytomis uolomis ar lankosi parkuose.

Tačiau kone lygiaverčiai vertinamas abiejų salų kultūros patrauklumas. Sardinija yra autoniminis Italijos regionas, tačiau čia savo žymes paliko ne tik senovės romėnai, bet ir afrikiečiai. Korsika, nors priklauso Prancūzijai, taip pat savyje derina kitų kultūrų įtaką. Viena jų – itališkoji. Nė vienos salos gyventojai nekalba gryna prancūzų ar italų kalba – jie naudoja savitas kalbų atšakas. Tačiau skirtingų kultūrų įtaką nesunku pastebėti ne vien kalboje. Sardinijos ir Korsikos istorinę patirtį atspindi nevienoda architektūra ir netgi maistas.

Kaip bebūtų keista, ne visų Viduržemio jūros salų raciono pagrindą sudaro vandens gėrybės. Tuo išsiskiria Korsika. Jos gyventojai mieliau vartoja mėsos gaminius. Korsika pasaulio gurmanams žinoma dėl vytintų kiaulienos dešrų, vadinamų „saucisson“. Tačiau salą populiarina ir kiti mėsos gaminiai. Maisto mėgėjų dėmesio sulaukia ir vietinis sūris. Žinoma, jūros gėrybės čia taip pat vartojamos. Korsikiečiai salos svečiams pataria paragauti spagečių su moliuskais ir grietinėle, lydytu sūriu.

Norintiems iki soties prisiragauti jūros gėrybių patariama keliauti į Sardiniją. Čia jūsų laukia ne tik įprasti patiekalai iš omarų, krabų, įvairių rūšių žuvų, bet ir autentiški sardų kulinarijos atradimai. Vienas jų – džiovinti ikrai. Sardinija taip pat gali pasigirti minkštais ir kietais, saldžiais ir aitriais avių bei ožkų pieno sūriais. Italijos įtaka sardų virtuvėje realizuojasi per makaronų patiekalų gausą. Taip pat svarbūs sardų kulinarijos akcentai – alyvuogių aliejus ir vynai.

Tačiau kultūra – tai ne tik maistas ir pramogos. Svarbią jos dalį sudaro minėtas istorinis palikimas. Korsika visame pasaulyje žinoma vien todėl, kad tai – Napoleono Bonaparto tėvynė. Saloje esama ir kitų įdomybių. Pavyzdžiui, Filitosoje galite pamatyti priešistorinius laikus menančias karių skulptūras – menhyrus. Korsika traukia turistus ir dėl ypač gražaus miesto Bonifacijaus. Jo įspūdingas senamiestis įsikūręs ant uolos virš jūros.

Gražiu senamiesčiu gali sužavėti ir Sardinijos miestas Algeris. Sardinijoje istorijos mėgėjai gali aptikti ir romėnų statinių, ir viduramžius menančių bažnyčių, ir barokinių pastatų. Nei korsikiečių, nei sardų kultūrai pažinti neužteks kelionės savaitgaliui. Tačiau apsisprendę dėl pomėgių ir poreikių aplankysite išties nepamirštamus įspūdžius dovanojančią Prancūzijos arba Italijos salą.

 

Autorius: Marina Basangova

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.