Savarankiškos kelionės: pasidomėkite vietinėmis tradicijomis, sezoniškumu, virtuve

Sumažinti Padidinti Teksto dydis Spausdinti puslapį

roma-italija

Ruošiantis į kelionę svarbu ne tik tinkamai susipakuoti lagaminą, nepamiršti fotoaparato, patogios avalynės bei pagalvoti, ką naujame mieste norėtume aplankyti. Norėdami patirti tikrąjį keliavimo džiaugsmą patyrę keliautojai jau žino, kad gerą kelionę garantuos iš anksto atlikti namų darbai. Apie tai, kuo būtina pasidomėti planuojant išvyką svetur, pasakoja daug keliaujantis tarptautinių kelionių organizatoriaus „Eurolines“ vadovas Edmundas Pavlovas.

Vietinių tradicijos, kurias būtų nuodėmė ignoruoti

Ar neliekame suerzinti, kai svečiai nepaiso mūsų namuose nusistovėjusių taisyklių ar netgi diktuoja savas? Turbūt daugelis sutiks, jog tai sukelia bent jau šiokį tokį nepasitenkinimą, tad reikėtų neužmiršti, jog vietos taisyklės galioja ir nuvykus į svečią šalį – svetimtaučių tradicijas reikia gerbti ir, jeigu mums nepriimtina patiems jų laikytis, tai mažiausia, ką galime padaryti – neprieštarauti joms.

„Gali būti šiek tiek keista, kad Italijoje vienas iš populiariausių pirmųjų patiekalų – užkandžių gali būti makaronai, nors mūsų tautoje tai jau tapo įprastu pagrindiniu pietų stalo patiekalu. O štai rizotas – ne mūsų tautiečių suprantamas garnyras prie mėsos ar žuvies, o „savarankiškas“ patiekalas, – apie italų valgymo įpročius pasakojo „Eurolines“ vadovas. – Viešint Italijoje taip pat reikėtų gerai apgalvoti ir aprangos kodą – paplūdimio apranga vietinių tikrai nebus suprasta lankant ir tyrinėjant religines vietas, kurių šioje šalyje – itin gausu.“

O ar žinojote, kad vokiečiai bulves trina šakute, o ne pjausto peiliu taip, kaip įprasta mūsų tautai? Arba, kad Vokietijoje pasiremti alkūnėmis į stalą restorane – įžeidžiantis gestas? Kad italai kapučino kavą geria tik iki vidurdienio, nes tiki, kad taip geriau jų skrandžiui? O sūrio mėgėjams taip pat nesunku apsirikti – italai taip vertina Parmezano sūrį, kad liksite mažiausiai nesuprasti panaudoję šį sūrį kaip pagardą ant makaronų ar picos.

Beje, jei mėgstate vėluoti – tai gerokai suerzins Austrijos gyventojus, kurie, kaip ir vokiečiai, pasižymi punktualumu.

Sezoniškumas – kriterijus, padėsiantis pasirinkti kelionės kryptį

Ne kiekvienas iš mūsų linkęs planuojant kelionę remtis sezoniškumu – paprastai į kelionę leidžiamės paskatinti smalsumo išvysti naują, neregėtą kraštą. Tačiau, norint pamatyti tikrąjį pasirinktos šalies grožį, verta atminti – tinkamai pasirinktas sezonas garantuos neišdildomus įspūdžius.

„Vis daugiau keliautojų tampa sąmoningesni ir keliones planuoja atsižvelgdami ne tik į orą, bet ir į sezoną – ar lankytinas kraštas kuo nors išsiskiria konkrečiu metų laiku. Pamažu dingsta suvokimas, kad keliauti galima tik vasarą, kasmet sulaukiame vis daugiau tarptautinių maršrutų keleivių rudenį, – teigė E. Pavlovas. – Pavyzdžiui, Vidurio Europos šalyse paprastai praleidžiame 2-3 dienas, todėl vykti ten vasarą, kai didžiausias turistų antplūdis, būtų tiesiog laiko švaistymas ir jokių smagių įspūdžių.“

Pavlovas atskleidžia – Lenkiją, Austriją, Čekiją, Vokietiją ar Slovakiją, geriausia lankyti rudenį arba pavasarį. Štai rudens pradžioje Vienoje nuimamas vynuogių derlius, todėl tai geriausias metas patyrinėti vyndaryste užsiimančioje šalies vyno kultūrą. Prieš rinkdamiesi kryptį, visada pasidomėkite – gal miestas gražiausias pavasarį, o nuvykę į jį kitu metų laiku grįšite nieko nepešę ir, dar blogiau, nusivylę išgirtais vaizdais, nes tiesiog pasirinkote netinkamą sezoną?

Pasidomėkite, ką būtina paragauti, o ko geriau vengti

Kelionė ne kelionė, jeigu namo grįšime neparagavę ko nors naujo. Kiekviena šalis gali pasigirti autentiška virtuve, išskiriančia ją iš kitų, o kaip galėsime ją išbandyti, jeigu svetimo miesto gatvėse akys ieškos tik tarptautinių tinklų kavinių ar restoranų iškabų?

„Kai kurie keliautojai nesiryžta išbandyti svečios šalies maisto, jų nacionalinės virtuvės, nes turi įprotį valgyti tik tai, kas jau laiko patikrinta ir įprasta jų skrandžiui – tarptautinių tinklų restoranų ir kavinių maistą. Pavyzdžiui, lietuviai didžiuosiuose Europos miestuose pirmiausia ieško „Starbucks“ kavinių, „KFC“ ar „McDonalds“ greitojo maisto restoranų, apeidami vietines maitinimo įstaigas“, – pasakojo E. Pavlovas.

Štai Austrijoje būtinai paragaukite Jagatee – šildančio gėrimo, pagaminto iš juodosios arbatos, romo, degtinės, raudonojo vyno. Beje, mažas Jagatee buteliukas jau spėjo tapti viena populiariausių lauktuvių iš Austrijos! Pirmoji vakarienė Austrijoje tegul būna simbolinė – nepraleiskite progos paragauti Vienos šnicelio, pagaminto iš veršienos mėsos, kuris, vargu, ar kitose šalyse bus toks gardus, kaip Austrijoje. Kaip ir itališka pica – kur rasite gardesnę nei jos gimtinėje – Italijoje?

Patyręs keliautojas atskleidžia – didžiuosiuose miestuose nereikėtų vengti ir gatvės maisto. Lankytojų gausa užtikrina – maistas nuolat šviežiai gaminamas ir jau iš tolo vilioja gardžiais kvapais.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.