Ugningoji vengriška virtuvė

Sumažinti Padidinti Teksto dydis Spausdinti puslapį

Ugningoji vengriška virtuvė Vengrų virtuvė – viena turtingiausių virtuvių Europoje, įtakota slavų, turkų, austrų, prancūzų ir italų. Viešint Vengrijoje, reikėtų nuteikti skonio receptorius unikalaus skonio patiekalų ragavimui. Šoje šalyje patiekalai gausiai gardinami prieskoniais ir yra sultingi.

Aitrioji paprika – mėgstamiausias daugelio patiekalų ingredientas, nuo kurio maistas burnoje tiesiog „liepsnoja“. Aštrumas – neatskiriama vengriškų patiekalų savybė. Vengrai mėgsta aštresnį maistą, o mėgstantys dar aštriau, gali pasigardinti atskirai patiekiamu aitriosios paprikos padažu. Ne ką mažiau populiarus saldus raudonas pipiras, dažnai dedamas ruošiant sriubas ar mėsos patiekalus.

Negalima nepaminėti, kad jau nuo XV amžiaus ant laužo gaminamas maistas buvo ruošiamas iš įvairiausių produktų bei gardinamas prieskoniniais augalais. Tradicijos išlikę ir iki šių dienų – į kasdieninę sriubą ar troškinį visada įdedama peletrūno, mairūno, rozmarino, čiobrelių, niekada neapseinama be labiausiai mėgstamo prieskonio – petražolės. Šviežios sezoninės daržovės ir grietinė – tai kiti ingredientai, be kurių taip pat dažnai neapseinama.

Vengrų virtuvėje dominuoja mėsa, populiariausia – kiauliena, tačiau neatsisakoma ir jautienos, vištienos, kalakutienos bei žąsienos. Mėsos patiekalai patiekiami su troškintomis daržovėmis arba salotomis, be abejo, gausiai pagardinti prieskoniais.

Žuvis Vengrijoje patiekiama su įvairiais padažais, grybais ar daržovėmis. Skaniausiai pagamintą žuvį galima rasti žuvų restoranuose (halaszcsarda), esančiuose kaimeliuose, kurie įsikūrę netoli ežero ar upės. Labai populiarios žuvienės. Verta paragauti katiliuke virtos žuvienės (halaszle) su daug raudonųjų saldžiųjų pipirų.

Būtina atskirai paminėti ir garsųjį guliašą, kuris yra neatsiejama vengriškos virtuvės dalis. Patiekalas, kuris mums labiausiai žinomas. Tai sriuba su mėsos gabaliukais, paprikomis, bulvėmis, patiekiama su duona.

 

Ką dar būtų galima paragauti vykstant į Vengriją?

Sriubos:

Gulyásleves – garsioji guliašo sriuba, gaminama iš jautienos gabaliukų ir daržovių.

Halászlé – aštri žuvienės sriuba su daug svogūnų ir paprikos.

Jókai bableves – pupelių ir kitų daržovių sriuba su rūkyta dešra ir grietine.

Újházi tyúkhúsleves – vištienos sriuba su stambiai pjaustytomis daržovėmis.

Meggyleves – šalta saldi vyšnių sriuba su šlakeliu grietinės, valgoma karštomis vasaros dienomis.

Allmaleves – obuolių sriuba, pagardinta cinamonu.

 

Pagrindiniai patiekalai:

Hortobágyi palacsinta – veršienos troškinys įvyniotas į ploną blynelį bei patiekiamas su grietine.

Paprikás Csirke – vištienos troškinys su paprika ir grietine.

Töltött káposzta – maltos mėsos suktinukai kopūsto lapuose.

Töltött paprika – įdaryta paprika su maltos mėsos ir ryžių įdaru, virta pomidorų padaže.

Lecsó – daržovių troškinys, pagamintas iš paprikos, pomidorų ir svogūnų.

 

Desertai:

Palacsinta – blyneliai su įvairiu įdaru, pavyzdžiui, varškės, šokolado ar persikų džemu.

Gundel Palacsinta – blyneliai su specialiu romo, razinų ir graikinių riešutų įdaru, užpilti šokoladu.

Rétes – štriudelis su obuoliais, vyšniomis, aguonomis ar varške.

Szilvás gombóc – bulvių kukuliai su slyvų įdaru.

Túrós gombóc – varškės kukuliai.

Gesztenyepüré – kaštonų tyrė su cukrumi ir romu, užpilta plakta grietinėle.

Dobos torta – šokoladinis pyragas, aplietas karamele.

Somloi galuska – biskvitinis pyragas su romu, vanilės kremu ir šokolado sirupu.

 

Kiti patiekalai:

Hurka – kiaulienos kepenų padažas.

Lángos – kepta duona su sūriu, grietine ar česnaku.

Pogácsa – biskvitas su šonine, bulvėmis ar sūriu.

Kifli – pusmėnulio formos pyragaičiai, primenantys duoną bei tinkantys pusryčiams.

1 komentaras to Ugningoji vengriška virtuvė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.