Alaus kultūra Europoje: Miunchenas, Dublinas, Praha, Briuselis, Amsterdamas

Sumažinti Padidinti Teksto dydis Spausdinti puslapį

miunchenas Alaus kultūra Europoje: Miunchenas, Dublinas, Praha, Briuselis, Amsterdamas. Tikriausiai ne vienas žmogus, paklaustas apie laisvalaikio praleidimo būdus, paminėtų keliavimą. Tiesa, mėgstamos kelionių kryptys dažnai gali skirtis. Vienus dažniau domina miestų atmosfera ir kultūra, o kitus – įžymūs turistų traukos objektai. Šiuo atveju Mažvydas Matukas, „Švyturys Brewery“ alaus daryklos aludaris, pateikia krypčių pasiūlymus kelionių entuziastams, kuriuos domina alaus gaminimo tradicijos ir paslaptys.

Miunchenas – Vokietijos alaus sostinė

Šis miestas – kultūros ir naktinio gyvenimo centras, be abejonės turistus traukiantis ir savo alumi bei festivaliais. Keliautojus į Miuncheną dažnai vilioja ir didysis, 16 dienų trunkantis festivalis „Oktoberfest“. Bavarijos sostinėje apie alų sužinoti galima nepaprastai daug dalykų. Jei į miestą keliaujama ne festivalio metu, nusivilti vis tiek neteks – Miuncheno architektūra ir lankytinos vietos stebina bet kuriuo metų laiku.

„Alaus festivaliai padeda pažinti alų iš visai kitų pusių. Patirtys visada būna labai smagios. Ypač malonu susipažinti su žmonėmis, kurie atvažiuoja iš įvairiausių pasaulio kampelių, o taip pat ir pabendrauti su savo darbą mylinčiais aludariais“, – pasakoja ekspertas.

Dublinas – miestas, kuriame norisi šokti

Dubliną galima laikyti tikru alaus paveldo miestu. Airių alus šalį garsina jau nuo 18 amžiaus, o apie aludarystės istoriją galima pasidomėti veikiančiuose muziejuose. Negana to, turistus nuolat linksmina tradicinė šalies muzika – akordeono, smuiko, gitaros garsai, o pastaruosius lydi pašėlę vietinių šokiai.

„Alaus skonis pasakoja tam tikrą istoriją apie tai, kaip šis gėrimas buvo gaminamas. Dažnai ši istorija turtinga kvapais ir skoniais, visgi, potyrius praturtina ir tradicinė šalių muzika ir šokiai“, – teigia Mažvydas Matukas.

Praha – miestas, kurio alų atpažįsta visas pasaulis

Visas pasaulis atpažįsta čekišką alų ir neveltui. Praha – Vidurio Europos alaus sostinė. Gegužės mėnesį keliautojus džiugina net 17 dienų vykstantis alaus festivalis, kuriame ne tik galima degustuoti alų, bet ir iš arti susipažinti su čekų tradicijomis. Miesto gatvės nuves į nuotykius, alaus turai keliautojams suteiks neišdildomų įspūdžių, o norintiems atsikvėpti patartina aplankyti alaus sodą – didžiulę aludę po atviru dangumi, kurioje keliautojams jėgas atgauti padės ir tradicinė čekų virtuvė.

„Kelionės įvairiapusiškai praturtina gyvenimą. Sutikti žmonės ir skirtingos vietovių istorijos palieka neišdildomus įspūdžius, o įgytos patirtys praverčia ateityje. Alus – vienas seniausių gėrimų pasaulyje, tad domėtis jo istorija reiškia domėtis ir skirtingų šalių kultūra“, – sako aludaris. 

Briuselis – čia kalbama ne tik apie politiką

Alus garsina Belgiją jau šimtmečius. Su belgų alaus kultūra lengvai susipažinti galima Briuselyje. Čia šis gėrimas aptarinėjamas taip pat dažnai kaip ir politika, o čionykščiai gyventojai didžiuojasi belgiško alaus tradicijomis ir autentiškais alaus receptais. Keliautojų niekada nepalieka abejingų senosios alaus daryklos.

„Belgijos daryklos nukelia tave mažiausiai šimtmetį į praeitį, o alaus gaminimo tradicijos išliko beveik nepakitusios. Šios šalies daryklose galima pamatyti vaizdų, kurių nepamatysi modernioje, šiuolaikinėje darykloje. Ten jos dvelkia senove ir senolių išmintimi“, – teigia M. Matukas.

Amsterdamas – laisvės miestas

Amsterdamas ir hedonizmas – du vienas kitą lydintys žodžiai. Šį miestą daug kas tapatina su laisve ir linksmybėmis, negana to, Nyderlandų sostinė garsi ir alumi. Amsterdamo alaus kultūra žavi kiekvieną čia užklydusį. Mažos daryklėlės, alaus turai ir sodai supažindina turistus su naujais skoniais ir potyriais.

„Europos valstybės ir miestai – kiekvienas jų gali papasakoti skirtingą istoriją apie alų, jo gaminimo būdus, skonius. Šis gėrimas skaičiuoja tūkstančius metų, tad nenuostabu, kad egzistuoja tiek daug skirtingų alaus rūšių. Keliaudami žmonės supranta, kad alus nėra vien tik šviesus ar tamsus ir jog šis gėrimas – svarbi Senojo žemyno maisto kultūros dalis“, – primena „Švyturys Brewery“ aludaris M. Matukas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.