Prancūziško vyno takais. Kokį vyną ragauti nuvykus į Prancūziją?
Pagrindiniai raudonojo vyno gamybos regionai yra Bordo, Burgundija ir Ronos slėnis. Baltojo vyno gamybos pagrindiniai regionai – Elzasas, Bordo, Burgundija ir Luaros kraštas.
Retas po trumpos ar ilgesnės viešnagės Prancūzijoje išvyksta neparagavęs prancūziško vyno. Kiti – ne tik jo prisiragauja, bet ir ne vieną butelį parveža lauktuvių. Išrinkti gerą ir skanų vyną tikrai sudėtinga, tačiau nereiškia, kad tokie vynai turi būti brangūs.
Žemiau pateikiame rekomenduojamų paragauti vynų sąrašą. Nukeliavus į Prancūziją, neparagauti vietinio vyno – nuodėmė. Šių vynų kainos, ypatingai Prancūzijoje, neturėtų viršyti 40 Lt už butelį.
Beaujolais-Villages Louis Jadot arba Georges Duboeuf
Château Bonnet Blanc
Côtes du Rhône Guigal
Côtes du Rhône Parallele “45” Jaboulet
Côtes du Rhône, Perrin
Fortant de France Merlot or Syrah
Hugel Gentil
J. Vidal-Fleury Côtes du Rhône
La Vieille Ferme Côtes du Ventoux
Les Jemelles Syrah or Merlot
Louis Latour Ardèche Chardonnay
Mâcon-Villages
Michel Lynch
Réserve St-Martin Merlot
Keletas įdomių faktų apie prancūzus ir prancūzišką vyną:
Prancūzijoje pagaminama ir sunaudojama daugiausia vyno pasaulyje.
Vienam prancūzui tenka 60 litrų vyno per metus.
Trečdalis Prancūzijoje pagamintų vynų eksportuojami.
Prancūzija turi net 10 pagrindinių vyno gamybos regionų.
Net 72% prancūzų mano, kad sunku suprasti, kas parašyta ant prancūziško vyno etikečių.