Druskos keliu po vakarinę Sicilijos pakrantę

Sumažinti Padidinti Teksto dydis Spausdinti puslapį
Druskos keliu po vakarinę Sicilijos pakrantę

sxc.hu nuotr.

Šilti Afrikos vėjai, ilgos saulėtos dienos ir seklus, vos 50 cm – 2 m gylio, pakrantės vanduo – puikus druskos gamybos receptas, kuriuo pasinaudojo finikiečiai maždaug prieš 2700 metų. Šiandien tos pačios klimato sąlygos vis dar leidžia išgauti druską, tarp Trapanio ir Marsalos miestų.

Druska buvo labai svarbi maisto konservavimui visoje vakarinėje salos pakrantėje. Netrukus ji vaidino esminį vaidmenį kasdieniniame tūkstančių žmonių gyvenime visame Viduržemio jūros regione ir Europoje.

Sicilijoje yra dvi pagrindinės vietos, kuriose išgaunama druska. Jos įsikūrusios tarp Trapanio ir Marsalos miestų, vakarinėje salos pakrantėje: Nubijoje, esančioje šiek tiek į pietus nuo Trapanio (Saline di Trapani e Paceco) ir „Stagnone“ (Nature Reserve of the Stagnone)  – didžiausioje lagūnoje Italijoje, nutolusioje vos keli kilometrai nuo Marsalos. Abi teritorijos paskelbtos saugomais gamtos rezervatais.

Stagone (liet. didelis baseinas) lagūna užima net 2000 hektarų plotą. Ji garsėja ne tik senomis jūros druskos gamybos tradicijomis, bet ir laukinių gyvnūnų įvairove bei įspūdingu salynu, susidedančiu iš keturių salų: San Pantaleo, Isola Longa, Santa Maria ir Schola.

Kiekvienas keliaujantis į Siciliją, druskos laukus turetų įtraukti į lankytinų vietų sąrašą. Tai didžiuliai klodai, kuriuose baltuoja druskos krūvelės bei sukasi vėjo malūnai. Druska išgaunama malūnų pagalba jūros vandenį pumpuojant į baseinus, kuriuose jis išgaruoja, palikdamas baltus druskos „kilimus“.

Druskos gamyba pakrantėje kulminaciją pasiekė tik po Italijos suvienijimo 1860 metais. Tuomet buvo išgaunama daugiau nei 100 tūkst. tonų druskos per metus. Didžioji jos dalis iškeliaudavo po Europos valstybes, Skandinaviją bei Rusiją. Šiandien druskos paklausa labai sumažėjus, tačiau savo rinkos nišą yra atradus tarp gastronomų, kurie perka ją dėl unikalių savybių: 100 procentų natūralumo, didesnės koncentracijos kalio ir magnio, bet mažesnio kiekio natrio chlorido. Cheminio apdorojimo nebuvimas išlaiko mikroelementus bei sustiprina skonį. Tai ypač tinka žuvies patiekalams, kuriuos galima rasti daugelyje specializuotų maisto prekių parduotuvių.

Pusiaukelėje tarp Trapanio ir Marsalos miestų įrengtas įspūdingas druskos muziejus. Jame lankytojai supažindinami su druskos išgavimo istorija ir tuo laiku naudotais darbo įrankiais. Adresas: Contrada Nubia, Paceco (Trapani).

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.