Graikiška virtuvė: ką paragauti Taso saloje?

Sumažinti Padidinti Teksto dydis Spausdinti puslapį

Taso saloje

Graikiška virtuvė yra tokia pat sena kaip ir Graikijos istorija. Mėgaudamiesi tam tikrais patiekalais salose gal net nesusimąstome, kad beveik tokiais pačiais lepinosi senovės graikai daugiau nei prieš keletą tūkstančių metų! Graikų virtuvei didelės įtakos turėjo turkų ir italų maisto gamybos tradicijos. Graikams maistas – ne vien tik alkio malšinimas, bet visa juslinių potyrių šventė ir tikras menas, o lankymasis tavernose ir restoranuose – neatskiriama socialinio gyvenimo dalis.

Viešėdami Taso saloje leiskitės į graikiškuosius gastronominius nuotykius ir paskanaukite šioje saloje siūlomų vietinių tradicinių delikatesų! Jūsų dėmesiui, keletas jų:

  • Žuvis ir jūros gėrybės: šviežutėlis aštuonkojis raudonojo vyno padaže; išskirtinis jūrinis karosas – “mourmoura”; gardžiosios krevečių ar midijų užkepėlės (“garydes saganaki” ar “mydia saganaki”). Taso salos pažiba – “Kolios Gouna” – labai skanios pietų jūrų skumbrės patiekalas: žuvis lengvai sūdoma, vytinama, o tada kepama, ir tai suteikia unikalų, aštrų, dūminį ir sūrų skonį.
  • Įvairūs užkandžiai – “mezedes”: sūriu užkeptas baklažanas; krabais įdaryta cukinija; krevetemis įdaryti grybai; traškus skrudintas kalmaras ir smulkios žuvelės; įvairios gaivios salotos bei padažai/užtepėlės ir t.t.
  • Sriubų karalienė – “psarosoupa” – žuvienė su daržovėmis arba “kakavia” – žuvienė su aštriais prieskoniais ir jūros gėrybėmis.
  • Įdaryti cukinijų žiedai ir “dolmadakia”. Sodrios oranžinės spalvos cukinijų žiedai yra daugelio graikų tradicinių patiekalų pagrindas. Jie skinami anksti ryte, saulei dar nepatekėjus. Įdaromi sūriu ir kiaušiniais, pamirkomi miltuose ir kepami šviežiame alyvuogių aliejuje. Jie taip pat gali būti užpildyti šviežiomis žolelėmis ir ryžiais ir patiekiami kartu su “dolmadakia” – ryžiais ir žolelelėmis įdarytais vynuogių lapais (graikiškais “balandėliais”). Tai puikus patiekalas lengviems vasaros pietums, ypač kai patiekiamas su vėsiu, šviežiu graikišku jogurtu.
  • “Bouyourdi” (“Bougloundi”). Taso salos gyventojai turi paprastą būdą skaniai paruošti vertingojo fetos sūrio patiekalą. Fetos (ožkos sūrio) gabalėliai dedami į nedidelį molinį indą, kartu su šviežiais pomidorais, pjaustytomis paprikomis, alyvuogių aliejumi ir juodaisiais pipirais. Indas pašaunamas į įkaitintą orkaitę, kurioje ingredientai ištirpsta, jų skoniai susijungia, ir sukuriamas gardus bei sotus užkepto sūrio užkandis. Nors „Bouyourdi“ yra labai paprastas ir greitai paruošiamas patiekalas, tačiau nepaprastai patrauklus, populiarus ir skanus patiekalas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.