Albanijos virtuvė: ką paragauti atostogaujant Albanijoje?

Sumažinti Padidinti Teksto dydis Spausdinti puslapį

albanijos virtuve

Albanijos virtuvei didelės įtakos turėjo Turkijos, Balkanų ir Europos maisto gamybos tradicijos. Kiekviena Albanijos provincija gali pasiūlyti to krašto ypatinguosius patiekalus. Kalnų regionuose populiariausia ir gardžiausia yra ant žarijų kepta mėsa, o pajūryje ar prie ežerų ir upių – žuvis bei jūros gėrybės. Albanija taip pat garsėja įvairiais kepiniais ir pyragais, paplitusiais visoje šalyje ir už jos ribų.

Būtina paragauti:

Tave Kosi – jogurte užkepta ėriena arba vištiena;

Paidhaqe – ant žarijų kepti ėrienos šonkauliukai;

Tava e Krapit – kepta žuvis (karpis) su vyno ir pomidorų padažu;

Koran – keptas Ohrid ežero upėtakis su graikiniais riešutais;

Jani me Fasule – skaidri baltųjų pupelių sriuba. Labai populiari ir tiekiama su graikišku jogurtu ir marinuotomis daržovėmis bei „kulac“ – namine duona.

Ferges – vasarinis daržovių (pomidorų, paprikų ir pan.) troškinys su varškės sūriu;

Sarme – kopūstų lapuose troškinti ryžiai ir mėsa (patiekalas panašus į balandėlius);

Kukurec – nacionalinis patiekalas – kepeninė dešra (patiekalas panašus į kraujinius vėdarus);

Shish qebap – ant iešmo kepti mėsos (ėrienos, jautienos ar kiaulienos) gabaliukai;

Byrek – populiarusis sluoksniuotos tešlos pyragas su galimais įvairiais įdarais: mėsa, špinatais ir ožkos sūriu, pomidorais ir svogūnais, varške ir t.t. Byrek tiekiamas su jogurtu arba dhalle – gaiviu jogurto gėrimu.

Ballokumja – tradiciniai Pavasario šventės sviestiniai kukūruzų miltų sausainiai;

Hoshaf – pagrindinis albanų desertas, tam tikras pudingas, gaminamas iš avių pieno, figų ir cukraus;

Boza – tradicinis fermentuotas kukurūzų gėrimas – gaivus, saldus, kupinas vitaminų ir naudingas sveikatai produktas.

ITAKA Lietuva visus kviečia į Albaniją, kur paragausite šių ir daugybės kitų tradicinių patiekalų. Geriausius kelionių pasiūlymus rasite šioje nuorodoje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.