Bulgarijos virtuvė. Patiekalai, kuriuos būtina paragauti atostogaujant

Sumažinti Padidinti Teksto dydis Spausdinti puslapį

Tradicinis Bulgarijos patiekalas Pupeliu sriuba Bulgarijos virtuvė pasižymi įvairove bei skoninėmis savybėmis. Daugelis bulgariškų patiekalų gaminami pagal tradicinius receptus, perduodamus iš kartos į kartą. Todėl atostogaudami šioje šalyje būtinai paragaukite vietinių patiekalų, kurie jus tiesiog pakerės.

Sąrašas, ką galite paragauti viešėdami Bulgarijoje:

Banitsa – sluoksniuotos tešlos pyragas su įvairiais įdarais, pavyzdžiui, sūrio, špinatų, ryžių, mėsos. Šį patiekalą bulgarai dažniausiai valgo pusryčių metu.

Šopska (Shopska) salotos – populiariausios salotos Bulgarijoje, kurių pavadinimas kilo iš Sofijoje labai kukliai gyvenančių žmonių , vadinamų „shopi“. Šioms salotoms pagaminti reikia pomidorų, agurkų, svogūnų, paprikų. Daržovės apibarstomos bulgarišku avies arba karvių pieno sūriu brinza.

Shkembe Chorba – jūs tikriausiai nenorite žinoti iš ko yra gaminama ši bulgarų sriuba. Pirmiausia rekomenduojama jos paragauti, o tik vėliau pasidomėti, kas į ją dedama. Tai žarnokų (gyvulio skrandžio gabalėlių ar žarnų) sriuba pagardinta česnakais, actu ir aštriais raudonais pipirais. Kad ir kaip neviliojančiai atrodytų, ši sriuba jus nustebins savo unikaliu aromatu ir skoniu. Be to, moksliškai įrodyta, jog Shkembe Chorba sriuba sumažina pagirias.

Tarator – šalta sriuba, puikiai tinkanti karštą vasaros dieną. Pagrindiniai sriubos ingredientai  – jogurtas arba rūgpienis, agurkai, česnakai.

Lukanka – dešra, dažniausiai vartojama kaip užkandis. Tradiciškai Lukanka dešra gaminama iš kiaulienos, veršienos ir pagardinta juodaisiais pipirais, kmynais ir druska.

Kebapche – patiekalas iš maltos mėsos su prieskoniais. Iš mėsos suformuotos lazdelės kepamos grilyje. Dažniausiai šis patiekalas ruošiamas iš kiaulienos ir veršienos mėsos, apibarstytos pipirais, kmynais ir druska.

Moussaka – klasikinis bulgarų patiekalas. Pagrindiniai ingredientai – bulvės ir mėsa. Skirtumas tarp bulgarų ir graikų mousakos – daržovės. Bulgarai į patiekalą deda bulves, o graikai – baklažanus.

Kavarma – marinuotos kiaulienos arba veršienos ir daržovių troškinys. Vienas populiariausių patiekalų Bulgarijoje, tačiau ne toks žymus už jos ribų. Beveik kiekvienas šalies regionas turi savo Kavarma receptą, todėl nenustebkite, jei skonis vis kitoje šalies dalyje skirsis.

Sarmi – bulgariški balandėliai – ryžiais ar mėsa įdaryti vynuogių ar kopūsto lapai. Gali būti patiekiami šalti arba karšti.

Palneni chushki – ryžiais ir jautiena ar kiauliena įdarytos žalios, raudonos paprikos. Taip pat populiarus patiekalas – keptos paprikos įdarytos sūriu ir plaktais kiaušiniais.

Tas kebab – vyno kebabas. Vyno padaže virta kiauliena arba jautiena, patiekiama su baltais ryžiais. Vyno kebabas yra populiarus patiekalas Bulgarijoje, todėl jį lengvai rasite vietiniuose restoranuose.

Bob Chorba – vegetariška pupelių sriuba, į kurią taip pat dedami svogūnai, pomidorai, morkos. Kai kur į sriubą vietoj morkų dedamos paprikos, bulvės ar net mėsa.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.