Skanaujame! Tradiciniai ispaniški patiekalai

Sumažinti Padidinti Teksto dydis Spausdinti puslapį

Tradiciniai ispaniški patiekalai Ispanija tik viena, tačiau jos virtuvė dažnai skiriasi įvairiuose šalies regionuose. Ir ne tik skoniais, bet ir pačiais patiekalais. Sakoma, kad šios šalies virtuvę formavo kalnai ir jūra, tad nereikia stebėtis, kad vis kitame regione galime paragauti skirtingų valgių. Vis dėlto, gaminimo principai išlikę daugiau mažiau būdingi visiems regionams – maistas ruošiamas iš gausybės šviežių daržovių, niekada neapsieinama be aukščiausios rūšies alyvuogių aliejaus, o česnakas – vienas pagrindinių prieskonių.

Ispanams valgymas tai ne tik pasisotinimas. Tai bendravimo forma, kada prie stalo susirenka visi šeimos nariai, giminės, draugai. Valgo lėtai, neskubėdami, besimėgaudami kiekvienu kąsniu, jį užgerdami vynu. Juk Ispanija tai ir vyno kraštas, kuriame jis gaminamas net 60-yje regionų!

Pietų Ispanijos virtuvė

Manoma, kad pietinės Ispanijos virtuvės patiekalams didelę įtaką padarė arabų užkariavimas. Čia valgoma svetainėse, o valgiai būtinai patiekiami pagal eiliškumą: šalti užkandžiai, sriuba, pagrindiniai patiekalais, o po jų – desertas. Šio regiono virtuvėje gausu jūros gėrybių, mėsos bei – šviežių vaisių ir daržovių.

Gazpacho – šalta sriuba, gaminama iš prinokusių pomidorų, raudonųjų pipirų, česnako, svogūnų, agurkų, alyvuogių aliejaus. Šalyje galima atrasti apie 100 šios sriubos rūšių.

Huevos a la Flamenca – kepti kiaušiniai su daržovėmis, chorizo dešra ir kumpiu.

Pescaito Frito – smulki žuvis, apvoliota tešloje bei kepama alyvuogių aliejuje.

Tortilla del Sacromonte – patiekalas kilęs iš Granados. Tai omletas su inkstais, smegenėlėmis, pipirais, žirneliais.

Pato a la Sevillana – troškinta antiena su porais, svogūnais, morkomis, įvairiais prieskoniais bei apšlakstoma chereso vynu.

Rabo de Toro – troškinti buliaus uodegos gabalėliai su įvairiomis daržovėmis, laurų lapais ir šlakeliu chereso vyno.

Šiaurės Ispanijos virtuvė

Šis regionas dėl gausaus lietaus ir žalių pievų garsėja savo pienininkystės ūkiais, o dėl Atlanto vandenyno, skalaujančio šios šalies dalį – nuostabiais patiekalais iš jūros gėrybių. Taigi būdami šiame regione paragaukite vietinės gamybos labai gardžių sūrių. Vienas tokių cabrales – aštrus sūris su mėlynuoju pelėsiu. Geriausiais šiaurės Ispanijos kulinarais vadinami – baskai, kurių virtuvėje retai apsieinama be žuvies ir kitų jūros gyvių. Tačiau šiame regione taip pat mėgstami valgiai iš žvėrienos, avienos, jautienos.

Empanada Gallega – užkandis – pyragėliai, kuriuose dedami įvairūs įdarai.

Bacalao al Pil Pil – kepta alyvuogių aliejuje kepta menkė su paprikomis ir česnaku.

Angulas a la Bilbaina – alyvuogių aliejuje kepti maži unguriukai, pagardinti česnaku.

Fabada Asturiana – pupelės, patroškintos su rūkyta mėsa, dažniausiai su kiauliena.

Trucha a la Navarra – įdarytas mėsa upėtakis, kepamas keptuvėje arba ant grotelių.

Centrinė Ispanijos virtuvė

Nors šio regiono neskalauja joks jūros ar vandenyno vanduo, tačiau vis tiek šis kraštas garsėja patiekalais iš jūros gėrybių. Ši virtuvė taip pat pasižymi sriubų įvairove, troškiniais iš mėsos, kurie gardinami pupelėmis ir kitomis ankštinėmis daržovėmis. Ispanijos sostinės gyventojai – madridiečiai mėgsta patiekalus iš įvairiausių gyvūnų kūno dalių. Nenustebkite restorano valgiaraštyje pamatę patiekalus iš ausų, kojų ar net smegenų.

Migas Extremenas – kepta duona su kiauliena arba rūkyta dešra bei pipirais.

Cocinillo – jaunas, maždaug 3-4 savaičių, iškeptas paršelis.

Gazpacho Manchego – troškinys iš kurapkų mėsos ir kiškienos.

Tortilla de Patata – omletas, kuris gaminamas iš bulvių, pievagrybių, špinatų, pupelių. Šį omletą rasite visoje Ispanijoje.

Macarraca – salotos su pomidorais, pipirais, česnaku ir svogūnais.

Rytų Ispanijos virtuvė

Rytų Ispanijos virtuvei daug dėmesio skiriama vietoje užaugintiems šviežiems produktams, ypatingai vaisiams ir daržovėms. Dažna sudėtinė patiekalo dalis – ryžiai, kurie šiame regione labai mėgstami. Regiono gyventojai taip pat vertina žuvį, vėžiagyvius, jautieną, triušieną, vištieną. Jie jus gali nustebinti nuo paprastučių patiekalų iš ryžių iki sočių troškinių iš mėsos.

Paella – ryžių patiekalas, į kurį dedama triušienos arba vištienos, jūros gėrybių – vėžių, moliuskų, kalmarų bei daržovių.

Lentejas al Estilo del Alto Aragon – lęšiai, troškinti su kraujinės dešros gabalėliais, kumpiu ir česnaku.

Arroz Negro – Valencijos ir Katalonų patiekalas iš ryžių, gaminamas su sepijomis arba kalmarais.

Dorada a la Sal – jūrų karšis.

 

 

Esate kulinaras? O gal maisto gaminimas Jūsų aistra? Siųskite savo pagamintų užsienio šalių tradicinių patiekalų receptus su nuotraukomis el. p. info@urkistravel.lt.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.