Pavasario atostogos Graikijoje: kodėl verta keliauti pavasarį?

Sumažinti Padidinti Teksto dydis Spausdinti puslapį

atostogos graikijoje

Keturių jūrų skalaujama Graikija – viena patraukliausių atostogų krypčių Europoje. Ji turistus traukia balto smėlio paplūdimiais, žaliuojančia gamta, istoriniais lobynais ir gastronomine virtuve. Tačiau tai – dar ne visos priežastys, dėl kurių čia poilsiauti taip mėgsta atvykti ir lietuviai.

„Graikijos kurortuose dera senovės istorija, Viduržemio jūra su krištolo skaidrumo vandeniu ir saulės nutviekstais paplūdimiais. Vietinių gyventojų svetingumas bei pikantiška Viduržemio jūros regiono virtuvė dar labiau sustiprina šios šalies žavesį, kiekvienam svečiui sukurdama nepamirštamus prisiminimus. Todėl nenuostabu, kad reprezentatyvaus keliautojų tyrimo duomenimis, Graikijos kryptis jau dešimtmetį nesitraukia iš geidžiamiausių lietuvių atostogų krypčių penketuko“, – sako Sigita Vaitelė, „Tez Tour“ produkto vadovė.

Kelionių ekspertė dalijasi 7 priežastimis, kodėl Graikija turėtų atsidurti kiekvieno pavasario kelionę planuojančio turisto sąraše.

#1. Sužavės bundanti gamta

Pavasario laikotarpis Graikijoje yra laikomas vaizdingiausiu, kai gamta pabunda iš žiemos miego ir dovanoja ryškiausių spalvų žiedus, svaiginančius aromatus.

Visoje šalyje galima pasigrožėti alyvmedžių giraitėmis, migdolų, mandarinų, vyšnių, abrikosų ir migdolų medžiais. Graikijos salose ant pastatų sienų ir tvorų lipa rožiniais žiedais apsipylusios bugenvilijos, kurios patraukia kiekvieno turisto dėmesį.

#2. Lepins maloni oro temperatūra

Pavasarį Balkanų pusiasalyje jau vyrauja švelnūs ir malonūs orai, kurie pradeda palaipsniui šilti. Vidutinė oro temperatūra pavasarį sušyla iki 25 laipsnių, todėl tai tinkamas laikas ne tik mėgautis paplūdimiais, bet ir keliauti, tyrinėti lankytinas vietas, apylinkes, išvengiant alinančių karščių.

#3. Išvengsite turistų srauto

Graikijoje pavasarį ilsisi mažiau turistų, todėl galima be žmonių spūsčių aplankyti įvairius architektūrinius objektus, pasimėgauti lėtesniu tempu, pamatyti autentiškesnį vietinių gyvenimą.

Kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ atstovė pasidalijo patarimais, ką verta aplankyti populiariose šalies vietose:

  • Svetingoji Kreta. Verta susipažinti su turtinga Kretos istorija vaikštant po išlikusius Knoso rūmus, Mino rūmų griuvėsius, apsilankius Herakliono archeologiniame muziejuje.
  • Sužavintis Peloponesas. Peloponese būtina pamatyti vieno iš Olimpo dievų – Apolono šventyklą Korinte, susipažinti su Mikėnų civilizacija. Be to, verta užsukti ir į Olimpiją, nes šioje vietoje jau buvo įžiebta artėjančių olimpinių žaidynių ugnis ir prasidėjo daugiau kaip tris mėnesius truksianti Olimpinio deglo kelionė iki pat Paryžiaus.
  • Abejingų nepaliekantis Rodas. Viena lankomiausių salos vietų – Lindos miestelis, kuris turistus vilioja baltu jaukiu senamiesčiu kalvos papėdėje ir aukštai iškilusiu Akropoliu. Ši viduramžių sala yra įtraukta į UNESCO, todėl kiekvienas kampelis saugo istorines paslaptis.
  • Graikijos Havajai – Korfu. Jonijos jūros skalaujama sala gali didžiuotis itin kontrastinga gamta. Vakarinėje salos dalyje vyrauja uolėtas ir kalnuotas reljefas, o šiaurinėje ir pietinėje driekiasi smėlio paplūdimiai, įvertinti Mėlynosios vėliavos apdovanojimu.

#4. Siūlomos draugiškesnės kainos

Pavasaris Graikijoje yra palankus laikotarpis keliautojams, norintiems išleisti mažiau.

„Pavasarį šalyje ilsisi mažiau turistų nei vasaros sezonu. Todėl siekdami pritraukti kuo daugiau poilsiautojų, viešbučiai ir kelionių organizatoriai siūlo įvairias nuolaidas. Dėl mažesnės paklausos, restoranai, parduotuvės ir ekskursijų paslaugų tiekėjai taip pat gali suteikti patrauklesnes kainas“, – atskleidžia S. Vaitelė.

#5. Maudynėms tinkanti jūra ir neperpildyti paplūdimiai

Ir nors pavasaris šioje lietuvių pamėgtoje atostogų šalyje šiek tiek vėsesnis nei vasaros mėnesiai, čia jau dabar galima mėgautis paplūdimiais ir maudynėmis jūroje – vandens temperatūra yra sušilusi iki 19 laipsnių.

Štai keli paplūdimiai, kuriuos siūlo atrasti S. Vaitelė:

  • Balos lagūna – tai vienas gražiausių Kretos paplūdimių, kuris pakeri savo laukiniu grožiu, smaragdine vandens spalva ir aplinkinių kalnų peizažu.
  • Elafonisi – šis Kretoje esantis paplūdimys garsėja rožinės spalvos smėliu, kurį sudaro smulkių kriauklių ir koralų granulės.
  • Navagio – Zakinte esantis paplūdimys, kuris yra vienas populiariausių Graikijoje. Jis žinomas dėl balto smėlio, krištolo skaidrumo vandens, uolėtų krantų ir stūksančių laivo liekanų.
  • Palaiokastritsa – Korfu salos įlankoje įsitaisęs paplūdimys išsiskiria dangaus mėlynumo vandeniu, smėlio pakrante ir yra apsuptas žaliuojančių kalnų.

#6. Įvertinsite šviežią derlių

Graikų virtuvėje prioritetas teikiamas šviežiems produktams, todėl tradiciniuose patiekaluose gausu jūros gėrybių, daržovių, o viskas gardinama vietiniu alyvuogių aliejumi.

Pavasarį šioje pietų Europos valstybėje prasideda gausus šviežio derliaus sezonas, tad galima jį įvertinti prisėdus jaukioje tavernoje ir ragaujant burnoje tirpstančius skonius. Kviečiama išbandyti graikiškų salotų, mėsos iešmelių souvlaki, baklažanų ir bulvių patiekalo moussaka, iš įvairių daržovių ir ryžių gaminamo dolmades, duonos su ožkos sūriu ir pomidorais, graikiško jogurto ir agurkų padažo tzatziki.

#7. Lengviau užfiksuosite stulbinančių kadrų

Keliautojams, kuriems svarbu iš atostogų parsivežti kvapą gniaužiančių nuotraukų, geriau į šią Balkanų šalį vykti pavasarį, kai norinčių patekti į kadrą turistų yra mažiau. Tuo metu ir saulės šviesa yra švelnesnė, labiau išsklaidyta, lyginant su vasaros sezonu, tad toks apšvietimas yra palankesnis žymiausių lankytinų objektų ir gamtos įamžinimui.

„Graikijoje gausu tiek senovinių pastatų, tiek tradicinės architektūros, žavių paplūdimių ir jaukių miestelių, kalnuoto kraštovaizdžio bei gamtos stebuklų, todėl atlaisvinkite vietos nuotraukoms, nes gražūs vaizdai prašyte prašysis būti užfiksuoti“, – pataria „Tez Tour“ atstovė.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.