Kur pavalgyti Graikijoje? Labiausiai paplitę restoranų tipai
Graikai labai mėgsta pavalgyti ne tik namuose, bet ir visuomeninėse įstaigose. Jie dažnai su šeima ar draugais lankosi restoranuose, ir tai – tikras ritualas. Jei norite sudalyvauti „skonių šventėje“ ir paragauti tikro graikiško maisto, išsirinkite vietą iš šių labiausiai paplitusių restoranų tipų.
Taverna – populiariausia maitinimo vieta visai šeimai Graikijoje. Paprastai taverna yra šeimos verslas. Čia gausu įvairių, įprastų tradicinių ir naminių gardžių patiekalų. Tavernose tipiški mediniai staliukai, dengti popierinėmis staltiesėmis;
Psarotaverna – žuvies taverna. Psarotavernos įprastai įsikūrusios pajūryje, salose. Jos specializuojasi žuvų ir jūros gėrybių patiekaluose;
Estiatorio – bendresnis restorano pavadinimas. Čia brangiau ir kiek prašmatnesnė aplinka nei tavernose, siūloma graikiškų ir kitų šalių patiekalų;
Psistaria – panaši į taverną, tačiau jos ypatybė – ant grotelių ar iešmo keptos mėsos patiekalai. Mėsa visada kepama ant medžio anglių ir įgauna puikų skonį;
Mezedopoleio – užeiga, kur patiekiama gausybė įvairių užkandžių (“mezedhes”), kurie gali būti nepaprastai maistingi ir sotūs;
Ouzerie – tradicinė įstaiga, labai pamėgta jaunimo, kur prie vietinių gėrimų patiekiami atitinkami užkandžiai (aštuonkojis, ančiuviai, feta sūris, alyvuogės ir pan.);
Zaharoplasteio – cukrainė, kur siūloma įvairių tradicinių kepinių, saldumynų ir karštų ar gaivių gėrimų;
Kafeneio – viena seniausių įstaigų – kavos namai, kur iki šiol dominuoja lankytojai vyrai, aptariantys čia visas kasdienio gyvenimo aktualijas. Kafeneio tiekiama graikiška kava, kiti gėrimai.
Geriausius pasūlymus į Graikiją su Itaka Lietuva rasite šioje nuorodoje.