Gamtos stebuklai Maltai priklausančioje Gozo saloje

Sumažinti Padidinti Teksto dydis Spausdinti puslapį

Natūraliai susiformavę gamtos stebuklai Maltai priklausančioje Gozo saloje

Žydrasis langas (Azure Window), Vidinė jūra (Inland Sea), Grybo uola (Fungus Rock), Mėlynoji skylė (Blue Hole) – populiarios lankytinos vietos, esančios Maltai priklausančioje Gozo salos vakarinėje dalyje, Dveira įlankoje (Dwejra bay). Šie visi objektai išsidėstę vienas šalia kito, todėl juos rasti tikrai nebus sunku, o pamatyti ne tik, kad reikia, bet ir būtina.

Gozo salos žemėlapis

UrkisTravel.lt nuotr.

Nuvykti iki šių lankytinų vietų – nesudėtinga. Autobusai iš Gozo sostinės – Viktorijos kursuoja maždaug kas valandą (vasarą dažniau). Kelionės tikslą pasieksite per 30-40 min. Be to, važiuodami galėsite pasigėrėti nuostabiais Gozo salos vaizdais.

Gozo sala, Malta

UrkisTravel.lt nuotr.

Azuro langas, kitaip dar vadinamas „Žydruoju langu“ (maltiečių kalba – Tieqa Zerqa) – natūraliai susiformavusi arka. Tai vienas populiariausių bei labiausiai fotografuojamų lankytinų objektų saloje. Arkos aukštis yra apie 50 metrų. Jūra aplink šią uolą yra labai gili ir tamsiai mėlynos spalvos atspalvio, būtent dėl to arka pavadinta „Žydruoju langu“.

Gozo sala, Žydrasis langas, Malta

UrkisTravel.lt nuotr.

Lipant ant uolos yra ženklai, perspėjantys turistus, jog vaikščioti nesaugu, tačiau bebaimiai nuotykių ieškotojai su mielu noru ignoruoja ženklus ir žingsniuoja iki pat arkos viršaus krašto. Šis gamtos sukurtas kampelis per ateinančius kelis metus gali išnykti, nes įrodyta, jog arka trupa ir yra pavojingos būklės.

Gozo sala, Malta

UrkisTravel.lt nuotr.

Prieš „Žydrąjį langą“ išvysite Mėlynąją skylę (Blue Hole), kurioje galima nardyti. Norint ją pasiekti reikia eiti per nelygias koralinių klinčių uolas. Skylės skersmuo maždaug 5 m, o giliausia vieta siekia 50 m.

Gozo sala, Malta

UrkisTravel.lt nuotr.

Nardant galima išvysti įvairių rūšių žuvų, jūros žvaigždžių ir net šėriuotų kirminų. Tai viena populiariausių nardymo vietų Gozo saloje.

Gozo sala, Malta

UrkisTravel.lt nuotr.

Dar vienas, ne ką mažiau akiai malonus vaizdelis – Vidinė jūra, kuri nuo Azuro lango nutolusi vos per keliasdešimt metrų. Maltoje ji kartais vadinama – „Qawra“. Vanduo į mažą įlankėlę patenka per natūraliai susiformavusį tunelį, per kurį galima praplaukti maža valtele.

Vidinė jūra Gozo saloje, Malta

UrkisTravel.lt nuotr.

Krantas šioje įlankėlėje akmenuotas, bet seklus. Ant jo stovi keletas žvejų namelių. Išplaukus per tunelį pamatysite nelygią ir uolėtą pakrantę, staiga gilėjančią net iki 35 metrų. Pakrantė labai populiari nardytojų tarpe, taip pat galima žvejoti ir maudytis.

Vidinė jūra Gozo saloje, Malta

UrkisTravel.lt nuotr.

Kiek aukščiau ant kalvos stovi Šv. Onos koplytėlė, pastatyta 1963 metais ant senos bažnyčios pamatų.

Gozo sala, Malta

UrkisTravel.lt nuotr.

Esant ramiai jūrai, žvejybinės valtelės, maltiečių kalba vadinamos luzzijiet, plukdo turistus į atvirus vandenis pro Vidinės jūros tunelį, o su kai kuriomis valtimis įmanoma nuplaukti ir iki Azuro lango bei grybo uolos – Fungus Rock.

Grybo uolą pamatysite pažvelgę į priešingą pusę nei Azuro langas. Tai apie 60 metrų aukščio maža salelė – gamtos draustinis, pavadinimą gavęs dėl jame augančio augalo, kurį atrado Maltos Ordino generolas, klaidingai jį priskyręs grybų šeimai.

Gozo sala, Malta

UrkisTravel.lt nuotr.

 

Jeigu lankėtės ar ruošiatės aplankyti Maltą ar kitas šalis, kviečiame pasidalinti savo patarimais, įspūdžiais arba nuotraukomis su trumpais aprašymais. Informaciją siųskite el.p. info@urkistravel.lt.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.