Malta – čia visada pritrūks vienos dienos

Sumažinti Padidinti Teksto dydis Spausdinti puslapį

Malta – čia visada pritrūks vienos dienos Mūsų kelionė į Maltą buvo visai neplanuota. Net nusipirkus bilietus, kurie kainavo po 300 Lt, netikėjom, jog po poros savaičių išvyksime atostogų. Tiesą sakant, tai buvo pirmas atvejis, kada bilietus pirkome likus vos 14 dienų iki skrydžio. Iki tol visi bilietai buvo perkami bent mėnesis iki išvykimo. Juk norisi visada kuo pigiau…

Likus vienai savaitei iki atostogų užsisakėme nakvynę Bugibba miesto centre – The Bugibba viešbutyje. Už 4 naktis sumokėjome tik 240 Lt. Į kainą buvo įskaičiuoti ir pusryčiai. Viešbutis nenustebino, juk mokėjome vos po 60 Lt už dviviečio kambario naktį. Viešbutis prastokas, tačiau tinkamas norintiems sutaupyti bei į jį sugrįžtantiems tik pernakvoti. Maltoje tiek daug yra ką pamatyti, todėl sėdėti prie viešbučio baseino tiesiog nuodėmė.

Nereikėtų baimintis Bugibba kurorto. Jis laikomas vienu pigiausių kurortų Maltoje, apstatytas įvairios kategorijos viešbučiais. Iki Maltos sostinės – Valetos vos 15 km. Ją pasieksite tiesiogiai, važiuodami viešojo transporto autobusais. Tiesa, nors atstumas nėra didelis, tačiau vis tiek užtruksite apie 40 min. Autobusai puiki alternatyva automobilio nuomai. Dienos bilietas tik 2,60 euro, 7 dienų – 12 eurų, o jie ne tik, kad kursuoja labai dažnai, bet ir veža prie visų lankytinų vietų Maltoje ir Gozo saloje (salose reikia pirkti skirtingus viešojo transporto bilietus).

Naujoviški autobusai kursuojantys po Maltos ir Gozo salas. UrkisTravel.lt nuotr.

Iš tikro neturėjome laiko susiplanuoti kelionės – užsisakėme bilietus, nakvynę, o kadangi skrydis buvo gana vėlai – ir pervežimą. Jį užsisakėme iš www.urkistravel.lt/pervezimas svetainės. Lyginant kainas tuo momentu, šiame tinklalapyje – jos buvo mažiausios. Kiekvienas už kelionę į abi puses sumokėjome tik po 25 Lt (Shuttle bus paslauga). Likome labai patenkinti paslaugomis – nuvežė iki pat viešbučio durų ir nuo jų paimė į oro uostą. Beje, pabendravus su kitais keliaujančiais, sužinojome, kad ir kelionių organizatoriai pervežimą užsisako iš tų pačių firmų. Tik jau kaina tampa neaiški…

Ką gi, savo viešbutyje atsiradome vidurnaktį. Beliko eiti tik miegoti. Išaušus naujam rytui, pavalgius, leidomės pažinti miesto. Nusipirkę dienos bilietą, tiesioginiu autobusu išvykome į Valetą. Kadangi nebuvome susiplanavę kelionės ir, tiesa sakant, nežinojome, ką galima pamatyti – pirmas lankytinas objektas buvo – turizmo informacijos centras. Jame prisigriebę nemokamų lankstinukų, už 2 eurus nusipirkę normalų žemėlapį, leidomės pažinti miesto.

Valetos panorama. UrkisTravel.lt nuotr.

Ištroškę istorijos, nuėjome į archeologijos muziejų. Kaina 5 eurai asmeniui. Jame daug įvairių radinių iš įvairių laikotarpių – indai, ginklai, papuošalai ir t.t. Bet jeigu atvirai – nieko gero ir įdomaus, todėl 5 eurus pasitaupykite vertesniems dėmesio objektams.

Archeologijos muziejus Valetoje. UrkisTravel.lt nuotr.

Toliau ėjome vedami žemėlapio, kurio dėka be jokių nuklydimų, apvaikščiojome visą Valetą. Net tik šiame mieste, bet ir kituose – daug senų, tuščių, apleistų namų. Prieš kelionę, Maltą truputį įsivaizdavome kitokią, galbūt modernesnę, šiuolaikiškesnę, tačiau nuvykus, ji man priminė Marakešą. Žinoma, tai nėra blogai – „panardyti“ tarp griuvėsių, siaurų gatvelių, istorinių paminklų kur kas įdomiau, negu vaikščioti tarp stiklinių dangoraižių.

Gatvelė Valetoje. UrkisTravel.lt nuotr.

Nors Valetoje tikrai yra ką pamatyti, pradedant muziejais, baigiant bažnyčiomis, mes rinkomės tuos objektus, kurie buvo nemokami – uostas, sodai, gatvelės, kai kurios bažnyčios, monumentai. Valetą perėjome neskubėdami, pertraukėles pasidarydami lauko kavinukėse. Visos dienos šiam miestui tikrai reikia.

Sodai Valetoje. UrkisTravel.lt nuotr.

Beje, užbėgant už akių, dar anksčiau skaitant įspūdžius apie Maltą, teko perskaityti, apie saloje vyraujantį kainų didumą! Tačiau jos mūsų tikrai neišgąsdino. Taip, lyginant su lietuviškomis kainomis – šiek tiek brangiau, bet lyginant su europietiškomis kainomis – tikrai pigiau. 0,5 L geriamojo vandens buteliukas kainuoja nuo 0,60 euro centų, coca-cola, sprite, pepsi ir kiti pasaulinę rinką užkariavę gaivieji gėrimai kainuoja nuo 1 euro už 0,5 L buteliuką arba nuo 1,70 euro už pusantro litro. Vietinio alaus 0,5 L skardinė kainuoja nuo 0,50 iki 1,50 euro. Tiesa, už atšaldytą alų gali tekti mokėti brangiau. Vynas taip pat pigus – nuo 3-4 eurų, pica restoranuose nuo 5 eurų. Suvenyrų kainos irgi nėra didelės, pavyzdžiui, už magnetuką sumokėsite tik nuo 1,40 euro. Be abejo, gausiai turistų lankomose vietose viskas visada bus brangiau.

Diena prabėgo nepastebimai. Šiek tiek maloniai nuvargome, tad grįžę į viešbutį, vakarą leidome balkone, ragaujant vis kitas alaus rūšis.

Maltoje gaminamas Cisk alus. UrkisTravel.lt nuotr.

Antrą dieną skyrėme plaukimui į Gozo salą. Iš Bugibba kurortinio miestelio kaip tik važiuoja tiesioginiai autobusai (tiesiogiai ir oro uostą, ir Mdiną/Rabat miestus galima pasiekti). Nusipirkę kelto bilietus, kurie parduodami tik į abi puses (4,65 euro), po 30 min. plaukimo išlipome į krantą. Iš keltų terminalo nuvykome į salos sostinę – Viktoriją, o iš čia – autobusu patraukėme link Dveiros įlankos, kurioje išvydome Vidinę jūrą, „Žydrąjį langą“, Mėlynąją skylę, koplytėlę bei kiek toliau – salelę, vadinamą Grybo uola. Į šį regioną autobusas užklysta maždaug kas valandą, todėl viską apžiūrėjus transporto laukėme lauko kavinukėje.

Plaukiant keltu į Gozo salą. UrkisTravel.lt nuotr.

Į čia nuvykti tikrai verta. Regėti vaizdai nei vieno nepaliks abejingo. Beje, smalsuoliai, o gal ir drąsuoliai (ne)kreipdami dėmesio į perspėjimus dėl tykančio pavojaus, lipa iki pat „Žydrojo lango“ arkos viršaus. Pasak įvairių šaltinių, ši arka byra ir manoma, kad po kelių metų liks tik prisiminimai.

„Žydrasis langas“. UrkisTravel.lt nuotr.

Praleidę kelias valandas įlankoje, grįžome į Gozo sostinę, kurioje vėl nuvykome iki turizmo informacijos centro (buvome viešbutyje palikę žemėlapius), o iš jos į Viktorijos miesto centre esančią Citadelę – istorinių pastatų kompleksą, įtvirtintą miestą, kuriame galima apžiūrėti katedrą, nueiti į archeologijos, folkloro muziejus ar tiesiog pasivaikščioti istorinėmis gatvelėmis.

Prie įėjimo į Citadelę kabantis stendas. UrkisTravel.lt nuotr.

Tą pačią dieną spėjome nuvykti iki Gdantija šventyklos (su tuo pačiu bilietu, kainuojančiu 5 eurus, pateksite ir į vėjo malūną – Ta Kola Windmill). Deja, jo iš vidaus nespėjome apžiūrėti, tačiau šventykloje pabuvojome.

Gdantija šventykla. UrkisTravel.lt nuotr.

Trečioji – paskutinioji pilna diena buvo skirta senajai Maltos sostinei – Mdinai ir Rabato miestui. Mdinos miestas įtvirtintas ant gana aukštos kalvos, o į jį pateksite tik pro kelis vartus. Mieste apžiūrėsite įvairių muziejų, vienuolynų, bažnyčių. Vaikščiodami miesto gatvelėmis pasijusite lyg gyventumėte Viduramžiais.

Mdinos miestas. UrkisTravel.lt nuotr.

Rabato miestas garsėja bažnyčių gausa bei katakombomis. Tad pastarosiose apsilankėme ir mes. Įėjimas į Šv. Pauliaus ir Šv. Agotos kapavietes, kurios visai šalia viena kitos, kainuoja po 5 eurus. Įspūdingesnės Šv. Pauliaus katakombos, tačiau nereikėtų pagailėti 5 eurų ir kitų apžiūrėjimui. Šv. Agotos katakombose įkurtas muziejus, o gidas požemiuose papasakos tikrai įdomią istoriją.

Šv. Agotos muziejus. UrkisTravel.lt nuotr.

Dienai baigiantis, nuvykome iki Ghar Dalam urvo. Tikėjomės kažko įspūdingesnio – bent jau paklaidžioti labirintais, kaip Šv. Pauliaus katakombose, tačiau viso labo urvuose užtrukome vos 10 min bei kiek mažiau apžiūrint muziejų.

Ghar Dalam urvas. UrkisTravel.lt nuotr.

Nors kelionė buvo lyg ir 5 dienų, tačiau atskridome vėlai vakare, o į oro uostą išvykome 11 val. ryto. Praktiškai išsibraukė dvi dienos. Tikrai nespėjome apžiūrėti visos Maltos, net paplūdimyje pabuvoti neturėjome laiko! Nors Malta ne ta šalis, ne ta sala, kurioje verta drybsoti ant smėlio.

Viliuosi, kad dar kada pavyks sugrįžti. O planuojantys keliones į šį rojaus kampelį, vykite atostogų bent savaitei. Nors, ko gero, vis tiek pritrūks vienos dienos…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.