Atostogos Graikijoje. Pasimėgaukime tradiciniais graikų patiekalais ir gėrimais
Turbūt niekas neužginčys teiginio, kad graikiška virtuvė yra viena seniausių ir turtingiausių pasaulio virtuvių. Graikų nacionalinė virtuvė savo ištakomis siekia Senovės Graikiją, o seniausia valgio gaminimo knyga buvo parašyta 330 m. pr. Kr.
Graikų valgiuose gausu daržovių, labiausiai vertinami – artišokai, špinatai, pomidorai, baklažanai, moliūgai, paprikos, bulvės, pupos, kopūstai. Visi patiekalai dažniausiai gardinami prieskoninėmis žolelėmis – mėta, krapais, česnaku, lauro lapais, baziliku, čiobreliais. Nereikia pamiršti ir alyvuogių aliejaus, kuris reprezentuoja šalį ir yra naudojamas įvairiuose patiekaluose.
Kad ir kokia skani ir įvairiais patiekalais pasižyminti graikų virtuvė, ne visada žinome, ką paragauti nuvykus. Todėl kviečiame susipažinti su nacionaliniais šalies valgiais, kuriuos galėsite užsisakyti tradiciniuose graikų restoranuose – estiatorio arba tavernose.
Souvlaki – kepami ant iešmo ir citrinų sultimis žalumynais ir alyvuogių aliejumi paskaninti graikiški šašlykai. Graikijoje ir Kipre tradiciškai yra kepama avienos mėsa, tačiau galima atrasti souvlak‘ių ir iš kiaulienos, vištienos ar jautienos.
Moussaka – sluoksniuotas apkepas iš bulvių, mėsos, baklažanų arba cukinijų ir česnakinio mėsos padažo bei apkepamas kiaušinių kremu. Tai vienas populiariausių patiekalų Graikijoje, kuris primena itališkąją lazaniją.
Kleftiko – aviena kepta orkaitėje. Kepama suvyniota į pergamentinį popierių, kad išliktų sultys.
Paidaki – ožkos arba avienos šonkauliai (kepsneliai) su citrina, raudonėliais, druska ir pipirais.
Sfakiano – vyne troškinta aviena su prieskoniais.
Psaria plaki – atvirame inde iškepta žuvis su daržovėmis morkomis, porais, bulvėmis ir su pomidorų, pankolių, alyvuogių aliejaus padažu.
Choriatiki salata – lietuviškai – graikiškos salotos su pomidorais, agurkais, svogūnais, alyvuogėmis ir feta sūriu.
Keftedes – iškepti alyvuogių aliejuje kiaulienos kukuliai su kiaušiniais ir džiūvėsiais, žalumynais, mėtomis, kmynais.
Kuneli – troškintas triušis.
Baklava – populiarus desertas – sluoksniuotas pyragaitis, apibarstytas riešutais ir apipiltas medumi.
Taramosalata – sūdytų kefalės ikrų ir duonos trupinių ar bulvių užkandis.
Ouzo – graikiška anyžinė degtinė.
Retsina – baltas vynas su sakų prieskoniu.
Rakė – stipri vynuogių degtinė.
Abejojame, ar rasite tokį patiekalą, kuris nebūtų ruošiamas ar pagardintas alyvuogių aliejumi. Nors graikai nebuvo pirmieji, kurie atrado alyvmedžio medį, tačiau vieni pirmųjų pradėjo spausti aliejų, naudojo jį ne tik maisto ruošimui, bet ir kosmetikos priemonėse.
Tad keliaudami į Graikiją, nepamirškite šių patiekalų pavadinimų ir būtinai paragaukite!
1 komentaras to Atostogos Graikijoje. Pasimėgaukime tradiciniais graikų patiekalais ir gėrimais