Turkiška virtuvė: ką paragauti nuvykus?

Sumažinti Padidinti Teksto dydis Spausdinti puslapį

turkiška virtuvė

Ar žinojote, kad turkų virtuvė yra viena didžiausių pasaulyje? Tai virtuvė, kuri kiekvieną maloniai nustebins savo tradicijomis, patiekalų įvairove, skoniu. Tiks vegetarui, sveiko maisto propaguotojui, ir, be abejonės, mėgstančiam daug, ir skaniai pavalgyti.

Turkišką kulinarijos paveldą formavo kitų tautų užkariavimai ir islamas. Didelę įtaką šios šalies virtuvei turėjo kariavimas su Balkanų šalimis, o Turkijai priėmus islamą – maisto gaminimo papročius stipriai įtakojo Islamiškos šalys. Daug amžių tobulinta turkiška virtuvė – tarsi tikras meno šedevras.

Šalyje populiarūs šalti užkandžiai, vadinami „mezeler“. Jų įvairovė ir skanumas nei vieno nepalieka abejingo. Be to, vien tik nuo jų galima sočiai pavalgyti. Dažniausiai tai būna įvairios daržovės, patiekiamos alyvuogių aliejuje, jūros gėrybių užkandžiai – krabai, moliuskai, aštuonkojai, salotos, pyragaičiai.

Turkai mėgsta mėsą. Dažniausiai renkasi avieną, vištieną arba jautieną, tačiau, kad jaustų pagrindinio ingrediento skonį, į patiekalus dedama mažai prieskonių, o mėsa kepama grilyje arba perverta iešmu. Prie mėsos patiekalų patiekiamos salotos, ryžiai, kvietinė košė, rečiau – bulvės.

Ten, kur šalies krantus skalauja vanduo, daugiau vyrauja patiekalai iš žuvies ir jūros gėrybių. Verta užsisakyti jūros velnio (fenerbaligi), melsvojo ešerio (lufer), jūros ešerio (levrek), uoto (kalkanaligi), mėlynojo tuno (palamut).

Sriuba Turkijoje taip pat vertinama ir yra labai populiari. Ji gali būti tiek skysta, tiek tiršta, tačiau pagrindinis ingredientas – mėsos sultinys. Sriuba dažniausiai patiekiama prieš pagrindinį patiekalą.

Ypatingas dėmesys turkiškoje virtuvėje skiriamas saldumynams. Neapsiriksite paragaudami įvairių sluoksniuotos tešlos kepinių, cukraus sirupu užpiltų pyragėlių ar šokoladinių pudingų. Desertui taip pat valgomi vaisiai – arbūzai, vynuogės, melionai, persikai.

Turkija gali didžiuotis ir savo gėrimais. Tautinis turkų gėrimas – arbata (cay). Ji patiekiama mažose stiklinaitėse ir saldinama pagal kiekvieno pageidavimą. Įdomi, bet tuo pačiu skani – „turkiška kava“, verdama žalvariniame ar variniame indelyje ir geriama iš mažyčių puodelių. Dar vienas, dėl savo skonio įdomus gėrimas – airanas (ayran), daromas iš jogurto, vandens ir druskos. Nacionalinis turkų alkoholinis gėrimas – raki – anyžinė degtinė. Ji gali būti geriama gryna arba atskiesta šaltu vandeniu. Atskiestas gėrimo mišinys tampa švelniai baltos spalvos ir vadinamas „liūtės pienu“.

Esant Turkijoje rekomenduojame paragauti:

Şiş kebabi – ant iešmo griliuje kepti ėrienos gabaliukai, patiekiami su pomidorais, svogūnais ir paprika;

Patlican salatasi – salotos su avies sūriu ir ant medžio anglies ketais baklažanais;

Börek – sluoksniuotos tešlos pyragaičiai su sūrio, mėsos, špinatų ar bulvių įdaru.

Çiğ köfte – aštrūs žalios maltos mėsos rutuliukai. Šis patiekalas ypatingas tuo, kad jį ruošia tik vyrai;

Ahtapat salatasi – sepijų žiedai aliejuje su žaliosiomis alyvuogėmis;

Arnavut ciğeri – kepti šalti kepenų gabaliukai su svogūnais;

Köfte – patiekalas, ruošiamas iš mažų, grilyje ar keptuvėje, keptų faršo rutuliukų;

Kuzu tandir – akmeninėje krosnyje kepta ėriuko kulšis;

Karni yarik – svogūnais ir faršu kimšti baklažanai, valgomi šilti;

Balik izgara – virš žarijų kepta žuvis;

Aci – raudonas labai aštrus paštetas iš peperoni;

Muhallebi – pieno pudingas iš krakmolo, ryžių, miltų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.